Публикуваният за обществено обсъждане нов Проект на Закон за водоснабдяването и

...
Публикуваният за обществено обсъждане нов Проект на Закон за водоснабдяването и
Коментари Харесай

Омбудсманът: Новият ВиК закон не защитава интереса на потребителите

Публикуваният за публично разискване нов Проект на Закон за водоснабдяването и канализацията е належащо да бъде значително преразгледан, защото не пази правата и ползите на потребителите на ВиК услуги.

Това установи омбудсманът Диана Ковачева в мнение до министърът на районното развиване и благоустройство арх. Иван Шишков.

В Проекта господства държавното ръководство във ВиК бранша, където има една Асоциация, един ВиК оператор, с единна цена на ВиК услугите, уточни Ковачева.

Спрямо Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 - 2023 година качеството би трябвало да дава отговор на цената на ВиК услугите, което от Проекта не излиза наяве по какъв начин ще бъде осъществено, показва омбудсманът. Тя обръща внимание, че новата Комисия само ще утвърждава цените на ВиК услугите, без да управлява качеството на осъществяване.

Въпросният контрол ще се реализира от Министерство на регионалното развитие, но Диана Ковачева не схваща за какво от 15 индикатори, сега са единствено 3- общи загуби на вода във водоснабдителните системи и периоди за тяхното намаляване; експлоатационни индикатори за ефективност; финансови индикатори за успеваемост.

Омбудсманът акцентира, че е категорично против отпадането на значими показатели като качеството на питейната вода; равнището на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; повреди на водоснабдителната система и повреди на канализационната система.

При установяване на обществената търпимост на цените на ВиК услугите пък няма промени, показва Ковачева и добавя, че в Проекта липсва определение на понятието " уязвими консуматори " и надлежно не се плануват промени в Закона за общественото подкрепяне.

Тя напомня, че Народното събрание в края на 2019 година е упълномощило до 15 май 2020 година районният министър да приготви план на Закон за ВиК, който да реши проблемите в бранша, включително обществена търпимост на цените на ВиК услугите и въвеждането на водни помощи. В тогавашният план планувани помощи нямаше, както и в сегашния, посочва омбудсманът и упорства да се одобри механизъм за подкрепяне на водно бедните хора.

Диана Ковачева акцентира, че няма очакван самостоятелен орган, който да управлява осъществяването на бизнес стратегиите от ВиК операторите, а подобен е очакван да се реализира от самите тях.

Също така единната цена на ВиК услугите в обособена област остава, независимо от метода на даване на услугата. Това прави цената стопански необоснована предвид разноските за доставянето й, добави още омбудсманът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР